Περιήγηση
Αρχική σελίδα
Οργάνωση
Ιστορικό Ιδρυσης Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.
Πρόσκληση για Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
Αρθρα
Παρουσιάσεις
Ανταλλαγή Επιστημονικών Πληροφοριών
Αλιεύματα...από το διαδίκτυο
Αναζήτηση
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι (Links)
Πρόσφατα άρθρα
Ζωγράφος Αλέξιος Ven...
Η Σταυρούπολη...
Η συμβολή της Ακαδημ...
GREEKS OF THE EX- US...
Η διάλεκτος των Ελλή...
Αναζήτηση

Εισαγωγή Λέξεων:

Επιλογή Αλλης Γλώσσας
Ρωσικά Κείμενα

Органы управления центра греко-русских исторических исследований КЕРИЕ (2010 -2012)


Форум

В настоящее время начата подготовка по проведению 2-го Российско-Греческого Форума гражданских обществ, который решено провести в июне 2009 года на территории Российской Федерации, в г. Санкт-Петербурге.

Органы управления центра греко-русских исторических исследований КЕРИЕ

(После генерального собрания и выборов от 16.02.2009)


Органы управления центра греко-русских исторических исследований КЕРИЕ
ПРИГЛАШЕНИЕ ПИСАТЕЛЮ
Центр Греко-Российских Исторических исследований (KEРИE)
Центр Греко-российских исторических исследований ЗАЯВКА
Центр Греко-российских исторических исследований

Δελτίου Τύπου 1ης παρουσιάσεως Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. 13.12.2005
Δελτία ΤύπουΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟ - ΡΩΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
(Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.)


(Σε εξέλιξη ιδρυτική διαδικασία)


Προσωρινή διεύθυνση:
    Δικηγορικό γραφείο Εμμ. Λιγνού,
    Κλεισόβης 12 Αθήνα 106 77, Τηλ./Φαξ: 210 3822 441,
    e-mail: emlignos@otenet.gr

Εναλλακτικά:
    Π. Στάμου, Βασ. Κωνσταντίνου 84, Βάρκιζα 166 72,
    Τηλ/Φαξ: 210 8970 542, e-mail: ionia@ath.forthnet.gr.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


O Συνταγματάρχης του Ρωσικού Στρατού και Ιππότης,
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ,
που θέλησε να γίνει ο ελευθερωτής της Ελλάδος!


Νέες πληροφορίες από τα Ρωσικά Αρχεία.     


«...Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί Έλληνες με την ψυχή των Ρώσων και Ρώσοι με την ψυχή των Ελλήνων, οι οποίοι συνεχίζουν την αιώνια φιλία των δύο Λαών με βάση την κοινή μας θρησκεία….»


Ανατόλι Νικολάεβιτς Κατσώνης, απόγονος του Λάμπρου Κατσώνη...στα εγκαίνια του Μουσείου Λ. Κατσώνη, Λιβαδειά 13.11.2004


   Για πρώτη φορά στη Δυτική επιστημονική κοινότητα δημοσιεύονται από Ρώσους ιστορικούς συγκροτημένα νέες, πολλές και πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητες του ΚΑΤΣΩΝΗ. Αυτό ξεκίνησε με το συνέδριο ‘‘Λ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 200 Χρόνια Μνήμης’’, που έγινε στη Λιβαδειά το Νοέμβριο 2004.

Συνεχίζεται εφέτος, σε μια  εκδήλωση που θα γίνει  την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005, στις 18.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί η  παρουσίαση  της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Γιούρι Πριάχιν, καθηγητού Ιστορίας στην Ακαδημία Πολεμικού Ναυτικού της Αγ. Πετρούπολης,  «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ στην ιστορία Ελλάδας και Ρωσίας», με Επιμέλεια –Σχόλια -Συμπλήρωμα  του Π. Στάμου, και με την υποστήριξη του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Ελληνο – Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ). Το ΚΕΡΙΕ θα παρουσιάσει ο  Πρόεδρος του καθηγητής κ. Α. Κονταράτος.


   Ο κ. Π. Στάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδέων ‘Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ’,  έγραψε στην εισαγωγή της έκδοσης:

«Πολλά χρόνια τώρα παρακολουθούμε την ιστοριογραφία που σχετίζεται με το ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΤΣΩΝΗ και πάντοτε καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν έχει ερευνηθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του!

Σπουδαίοι Έλληνες ιστορικοί έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα στη δημιουργία της ιστορικής εικόνας και  της φυσιογνωμίας του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ. Ο Κ. Σάθας, ο Γ. Κρέμος, ο Π. Μαγιάκος, ο Κ. Μέρτζιος, ο Ηλ. Γεωργίου,ο Τάκης Λάππας, ο Εμμ. Πρωτοψάλτης, ο Δ. Βαγιακάκος και σχετικά πρόσφατα (1994) η Όλγα Κατσιαρδή- Hering, στηριζόμενοι σε Ελληνικές, Γαλλικές, Βενετικές και  Αυστριακές και πολύ λίγο σε Ρωσικές πηγές, μας έφεραν σημαντικές πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να έχει ερευνηθεί και συμπληρωθεί η γνώση γύρω από όλη τη ζωή και τη δράση του.

Από το1996, στο Σύλλογο των Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» , ως πρόεδρος, διακηρύξαμε μεταξύ των βασικών μας στόχων, την χορηγία  μιας-δυο υποτροφιών σε νέους επιστήμονες προκειμένου να ερευνήσουν τα Ρωσικά Αρχεία, που είχαν πλέον γίνει προσβάσιμα!

Οι Ρώσοι επιστήμονες, και ειδικότερα ο Πριάχιν στο βιβλίο αυτό, δημοσιεύουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, που ανακάλυψαν κατά την έρευνα τους  στα Κρατικά Αρχεία και σε άλλες έγκυρες πηγές της Ρωσίας και Κριμαίας.

Ο Πριάχιν προσθέτει στη διεθνή ιστοριογραφία ένα σημαντικό κομμάτι. Η ιστορική του αφήγηση παραθέτει το χρονικό των γεγονότων, που προκύπτουν από περισσότερα  από 150 έγγραφα που έχει ανακαλύψει, με μοναδική ευχέρεια, που του επιτρέπει η άλλη του ιδιότητα, αυτή του Αξιωματικού του Ρωσικού Ναυτικού, που έχει Επιχειρήσει σε Ρωσικά Υποβρύχια. Με το ταλέντο του μάχιμου ιστορικού, που διδάσκει τους μελλοντικούς Ρώσους Αξιωματικούς στην Πολεμική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, αναπλάθει το ιστορικό κλίμα της εποχής και εισάγει τον απλό αναγνώστη μα και τον ειδικό επιστήμονα  στη ιστορική και επιχειρησιακή ανάλυση των φάσεων της ζωής του ΛΑΜΠΡΟΥ και των απογόνων του».

Ο Πριάχιν γράφει στην περίληψη για το έργο του:

«Λάμπρος Κατσώνης- (Λάμπρο Κατσιώνη, 1752-1805)- Έλληνας στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία, δημιουργός και ατρόμητος διοικητής του ρωσικού «καταδρομικού» στόλου στη Μεσόγειο, ο οποίος για μεγάλο διάστημα τρομοκρατούσε τις θαλάσσιες ναυτικές συγκοινωνίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, την περίοδο του ρώσο-τουρκικού πολέμου (1787-1791). Η βιογραφία του μέχρι σήμερα καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Πετυχημένος «πειρατής», συνήθως αναπαρίστατο με αυστριακή στολή, όμως τα καράβια του έβγαιναν σε εκστρατεία υπό ρωσική σημαία. Έλληνας πατριώτης, ο οποίος κήρυξε προσωπικό πόλεμο ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία και συγκρούστηκε με τον στόλο της, ύστερα μάλιστα από την ολοκλήρωση του ρώσο-τουρκικού πολέμου πολέμησε τους Τούρκους με δική του σημαία- την πρώτη σημαία του Πολεμικού Στόλου της Ελλάδος-, στην οποία  ήταν γραμμένο: «Κατσώνης, ελευθερωτής της Ελλάδος». Ρώσος αξιωματικός, χαρισματικός  ηγέτης του Στόλου, θρασύς και ανυποχώρητος, απέκτησε εχθρούς με μεγάλη επιρροή στην αυλή των Ρομανόβ και παρ’ολίγο να κηρυχθεί επαναστάτης. Ευγενής και θαρραλέος ήρωας, του οποίου η ζωή και τα κατορθώματα έγιναν παράδειγμα για  χιλιάδες Έλληνες πατριώτες που κατατάχτηκαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Στο παράρτημα του βιβλίου δημοσιεύονται για πρώτη φορά μοναδικά ντοκουμέντα από τα ρωσικά αρχεία..

Πριάχιν Γ. Ντ.  ‘ Ο Λάμπρος Κατσώνης στην ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας’.-  Αγία Πετρούπολη: Αλήθεια, 2004 - Σειρά «Νεοελληνικές έρευνες».Το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών- Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.


   Οι αλλεπάλληλες συζητήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά στην έρευνα ιστορικών αρχείων στη Ρωσία , μετά την αλλαγή πολιτεύματος και την προσβασιμότητα πλέον των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων, που είναι σχετικά με την Ελληνική Ιστορία., και επίσης από τις υπάρχουσες σχέσεις, με την Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, το Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών υπό τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Γριγκόρη Άρς, την Ακαδημία Πολεμικού Ναυτικού και το Ναυτικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης με τον Καθηγητή Γιούρι Πρυάχιν, το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Μόσχας με τους Καθηγητές Τσιτσούρωφ και Γκρατσιάνσκυ, το Ίδρυμα Ελληνικών Ερευνών στη Μόσχα υπό τον Καθηγητή Γιάννη Νικολόπουλο και με άλλους σχετικούς φορείς της Ρωσίας και Κριμαίας (Ουκρανίας), οδήγησαν στην ιδέα της δημιουργίας του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.


   Εκτιμάται ότι το Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. μπορεί να γίνει ένας φορέας στην Ελλάδα,  που με τη συνεργασία, και όχι ανταγωνιστικά, των υπαρχόντων ίδιας φύσεως φορέων  γενικά θα συντονίζει, θα βοηθάει, θα υποστηρίζει και θα διεξάγει  έρευνα σε θέματα της ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας, τη θέση και δράση του Ελληνισμού στη Ρωσία.

Το Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε θα συνεργασθεί και θα υποστηρίξει ανάλογες δραστηριότητες και έρευνες Ανωτάτων Ιδρυμάτων και αντιστοίχων επιστημονικών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού με τα οποία θα συμβληθεί με αμοιβαιότητα.

Κύριο πεδίο έρευνας του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. θα είναι η περιοχή και τα αρχεία της Ρωσίας, με δυνατότητα να διευρύνει την έρευνα σε άλλα κράτη ως συνέχεια της διεξαγόμενης έρευνας στα Ρωσικά αρχεία. Η έρευνα θα καλύπτει όλες τις ενότητες της Ελληνικής ιστορίας που συνδέουν τη δράση και σχέση του ευρύτερου Ελληνισμού με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, π.χ. Οικονομικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, στρατιωτικό, κοινωνικό, διακρατικών σχέσεων κ.ά. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα προσφέρονται με τη μορφή συγκροτημένων εκδόσεων στις επιστημονικές κοινότητες της Ελλάδας και Ρωσίας για  την παρά πέρα αξιοποίηση.


    Ελπίζουμε ότι, η εκδήλωση, που θα γένει  στις  18:00 ,  θα είναι ένα σημαντικού ενδιαφέροντος και  πολυσυζητημένο γεγονός για την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο....


    Επίσης, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσικής Πρεσβείας (Χαλάνδρι) θα γίνει αντίστοιχη παρουσίαση, όπως επίσης των Ρωσικών εκδόσεων Ελληνικών κλασσικών έργων από τον εκδότη κ. Σάβκιν του οίκου ‘ΑΛΗΘΕΙΑ’ της Αγίας Πετρούπολης, που βραβεύτηκε ως ο εκδότης του 2004 της Ρωσίας!


Το Δ.Σ. του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.


Ημερολόγιο
Οκτώβριος
2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Τρέχουσα
Επικαιρότητα

» 2ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ. (Στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία από 14 μέχρι 18 Ιουνίου 2009).

Εκδηλώσεις

Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, Μόσχα 2007.

Κύκλος Διαλέξεων.

12 Νοεμβρίου 2008 στον Οίκο των Εθνοτήτων της Μόσχας. Επιστημονική Ημερίδα με συμμετοχή μελών του ΚΕΡΙΕ.

Εκδόσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΗΜΕΡΙΔΑ Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010.

Ελληνο-Ρωσική επιστημονική Ημερίδα «Προσεγγίσεις Ελληνο-Ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας και τέχνης». Λιβαδειά 21.11.2009.

Πρακτικά της Ημερίδας 2006.

Βιβλιοθήκη Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.
Σύνδεσμοι που Ενδιαφέρουν

2ο Κοινωνικό Φόρουμ

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού