Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΏΝΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΏΝΑ

Της ιστορικού Δρ. Θεοδώρας Γιαννίτση

Έκδοση στα Ρωσικά από την «ΑΛΗΘΕΙΑ» Αγ. Πετρούπολης, 2005.

Η Θεοδώρα Γιαννίτση τελείωσε το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσοφ, Τμήμα Ιστορίας, όπου έκανε και τη Διδακτορική της Διατριβή.

Ζεί και εργάζεται στη Μόσχα και είναι Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) της Μόσχας.

Θεοδώρα Γιαννίτση είναι Μέλος του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. και Συντονίστρια του έργου του στη Μόσχα. Το βιβλίο, 168 σελίδων, αποτελεί τον κορμό της διατριβής της Θ. Γιαννίτση και πραγματεύεται τη ζωή των Ελλήνων στο ανασκοπούμενο χρονικό διάστημα μέσα από ρωσικές πηγές. Η Γιαννίτση ερευνά και μελετά τον Ελληνικό Κόσμο μέσα από το βλέμμα των Ρώσων κυρίως περιηγητών. Οι αναφορές της στις ρωσικές πηγές και η παράθεση των στοιχείων των, αποτελούν για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές πηγή χρησίμων επιστημονικών πληροφοριών αρχειακών δεδομένων.

Όπως γράφει στον πρόλογο της έκδοσης ο Δρ. Αλέξανδρος Κατράνης, Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, «…Η ρωσική οπτική γωνία ήταν, μέχρι τώρα, ελάχιστα γνωστή. Ιδίως η μελέτη του ρωσικού Ελληνισμού στηρίζεται αποκλειστικά σε μελέτες «εκ των έσω». Είναι, συνεπώς, ιδιαίτερα χρήσιμο για την ολοκλήρωση της εικόνας, αλλά και την ορθή επιστημονική αντιμετώπιση της ιστορικής πραγματικότητας, να μελετηθούν σε βάθος τα ρωσικά αρχεία και οι λοιπές ρωσικές πηγές. Η παρούσα διδακτορική διατριβή ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα. Στηριζομένη στα αρχεία TGAK (=Κεντρικό Κρατικό Αρχείο Κριμαίας), GAOO (=Κρατικό Αρχείο Περιφέρειας Οδησσού), AKGIKZ – Αρχείο Κρατικού Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού του Κερτς και AVPRI (=Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ήτοι Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας) και σε οξυδερκείς παρατηρήσεις Ρώσων περιηγητών, δίνει μία νέα εικόνα του κοινοτικού φαινομένου στον οθωμανικό χώρο, μέσα στο οποίο διέπρεψε το ελληνικό στοιχείο, και την προϊούσα ανάπτυξη την συλλογικής-εθνικής-ελληνικής συνείδησης μέσα από τη βαθμιαία επικοινωνία των επί μέρους τοπικών σχηματισμών. Επίσης παρακολουθεί την παρουσία και δραστηριότητα του ελληνικού στοιχεία στη Ρωσία και προσπαθεί να ανιχνεύσει τους τρόπους διατηρήσεως της ιδιαιτερότητός του καθώς ενσωματώνεται στη ρωσική κοινωνία και εναρμονίζεται με τους ρωσικούς κανόνες…».

Το βιβλίο βρίσκεται στο πρόγραμμα εκδόσεων του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε και ελπίζεται να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την έκδοσή του.