Παρουσίαση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Παρουσιάσεις – Παρουσίαση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΚΕΠ) ΜΟΣΧΑΣ

Το δραστήριο Μέλος του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε., Δρ. ιστορικός του Κρ. Πανεπιστημίου Μόσχας «Λομονόσωφ», κα Θεοδώρα Γιαννίτση, Συντονιστής Έργου Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. στη Μόσχα, διευθύνει το ΚΕΠ από την ίδρυσή του με εξαιρετική επιτυχία και δημιουργική συμβολή στις Ελληνο-Ρωσικές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις.
Δημοσιεύομε πιο κάτω σύντομη παρουσίαση (για λεπτομέρειες δείτε την ιστοσελίδα http://www.hecucenter.ru/ ) των δραστηριοτήτων του ΚΕΠ, στου οποίου την ιστοσελίδα φιλοξενείται ειδική ενότητα για τη δραστηριότητα του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. Το ΔΣ του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. ευχαριστεί και από τη θέση αυτή το ΔΣ του ΚΕΠ και ειδικά τη φίλη κα Γιαννίτση για την προβολή του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε και την προσωπική συμβολή της στην επιτυχία των σκοπών του.

Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Θεοδώρα Γιαννίτση

 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα είναι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσει στους κόλπους του. Αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας χορηγών, το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνορωσικής σύμπραξης. Είμαστε στη διάθεση όλων, όσους αγγίζει και ευαισθητοποιεί ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία, η περαιτέρω ενίσχυση των πνευματικών συνδέσμων του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που αντλούν από βαθιές ιστορικές ρίζες. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με ιδιαίτερη χαρά θα στηρίξει νέες ιδέες και προγράμματα, ικανά να εμπλουτίσουν το πνευματικό και γνωστικό επίπεδο όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ρώσων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό. Καλούμε να συνεργαστούν μαζί μας τους χορηγούς εκείνους που εκδηλώνουν επιθυμία και ετοιμότητα να συνδράμουν στην επίτευξη του κοινού μας στόχου και οράματος, τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας. Προσβλέπουμε στη βοήθεια, τον ενθουσιασμό, τις ιδέες σας και ελπίζουμε ότι το Κέντρο να αποβεί σε εστία θέρμης και φωτός, ικανής να κεντρίσει και προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που πονούν τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Θεοδώρα Γιαννίτση
Διεύθυνση-Συντονισμός Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

 

Χαρακτηριστικές σημαντικές δραστηριότητες του ΚΕΠ

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ανακοινώνει την έναρξη μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσης. Η παρακολούθηση μαθημάτων, που είναι δωρεάν, θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του σχολείου μέσηε εκπαίδευσης 551 της Μόσχας, του μοναδικού σχολείου, όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε ολόκληρη τη Ρωσία, με συστατικό στοιχείο τον ελληνικό πολιτισμό στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Εδώ και πέντε χρόνια περί τους 200 μαθητές του σχολείου διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα, ως δεύτερη υποχρεωτική γλώσσα. Οι καθηγητές του σχολείου ξεχωρίζουν όχι μόνο για το υψηλό επαγγελματικό τους επίπεδο, αλλά και για τον ειλικρινή ενθουσιασμό και σπάνιο καλλιτεχνικό δυναμικό τους. Επανειλημμένως έχουν διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε ελληνικές επετείους, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασαν πρόγραμμα, που ξεχώρισε για την υψηλή καλλιτεχνική και αισθητική του στάθμη.

Στα πλαίσια κύκλου διαλέξεων για την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στις 16 Μαΐου 2008 στη Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «A.F. Losev» πραγματοποιήθηκε διάλεξη της διδάκτορα της ιστορίας, καθηγήτριας κας Σβετλάνας Μπλιζνιούκ, με θέμα:«Η Κύπρος και οι μουσουλμάνοι γείτονές της»

Στα πλαίσια κύκλου διαλέξεων, στη ρωσική, για την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στην επόμενη θεματική ενότητα του κύκλου, αφιερωμένη στην ιστορία της Κύπρου το Μεσαίωνα, την οποία θα παρουσιάσει η διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, καθηγήτρια της Έδρας Μεσαιωνικής Ιστορίας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov» κα Σβετλάνα Μπλιζνιούκ.
Η εν λόγω ενότητα αποτελείται από 3 διαλέξεις με θέμα:

    • «Η Κύπρος στο σύστημα διεθνών σχέσεων. Η Κύπρος μεταξύ Βενετίας και Γένουας»
    • « Ο κύπρο-γενουατικός πόλεμος και η προσάρτηση της Αμμοχώστου»
    • «Η Κύπρος και οι μουσουλμάνοι γείτονές της»

Η πρώτη διάλεξη της εν λόγω ενότητας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 03 Απριλίου 2008, ώρα 18.00, στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ»
Σας περιμένουμε στη διεύθυνση:
Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ»
33, Stary Arbat str.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη κύκλου διαλέξεων, στη ρωσική, για την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ» κάθε δύο εβδομάδες.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από εξέχοντες Ρώσους βυζαντινολόγους από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας «Lomonosov» και την Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας.
Η πρώτη διάλεξη με θέμα «Εισαγωγή στη Βυζαντινολογία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 18.00 από τον κοσμήτορα της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», διδάκτορα ιστορικών επιστημών, καθηγητή, αντεπιστέλλοντα μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας κ. Σεργκέι ΚΑΡΠΟΒ.
Το πρόγραμμα διαλέξεων περιλαμβάνει την εξής θεματική:

    • Εισαγωγή στην ιστορία της Βυζαντινής Ιστορίας.
    • Βυζάντιο και Ανατολή (σχέσεις με τους ¶ραβες, του Πέρσες και άλλους λαούς)
    • Βυζάντιο και Δύση (πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές πτυχές)
    • Η βυζαντινή τέχνη (λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες)

Σας περιμένουμε στη διεύθυνση:
Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «Οίκος του  φιλοσόφου Α.Φ. Λόσεφ»
33, Stary Arbat str.
Το κύκλο διαλέξεων θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων του διδάκτορα της ιστορίας κ. Ρουστάμ Σουκούροβ, αφιερωμένη στις σχέσεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την Ανατολή. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 28 Φεβρουαρίου, 4 και 27 Μαρτίου στις 18-00.

Στις 05 Φεβρουαρίου 2008 στη Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «A.F. Losev» πραγματοποιήθηκε διάλεξη του ιστορικού-αρχαιολόγου Δημητρίου Κουγιουμτζόγλου με θέμα «Φίλιπποι Μακεδονίας: από την προϊστορία στην πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη», η οποία και εγκαινίασε κύκλο διαλέξεων για τα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδος.
\r\nΗ εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με στη Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Ρωσικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού «A.F. Losev». Στην εισήγησή της η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κας Valentina Ilyina έκανε μία παρουσίαση των αρχείων και της δράσης της Βιβλιοθήκης, καθώς και των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. κα Θεοδώρα Γιαννίτση από την πλευρά της τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός που ο νέος αυτός κύκλος διαλέξεων εγκαινιάζεται στον Οίκο-Μουσείο του διαπρεπούς φιλοσόφου και φιλολόγου του 20ου αιώνα, γνώστη της αρχαίας ελληνικής πραγματείας Αλεξέι Λόσεβ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή  θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο μιας καρποφόρας συνεργασίας του Κ.Ε.Π. με τη Βιβλιοθήκη «Λόσεβ». Επισυνάπτεται το κείμενο της διάλεξης του ιστορικού-αρχαιολόγου κ. Δημητρίου Κουγιουμτζόγλου.

Στις 23 Οκτωβρίου 2007 στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και με την ευκαιρία της επετείου των 180 ετών από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Ναυαρίνο στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας», καθώς και επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ναυαρίνο: 180 χρόνια από τη Ναυμαχία».
Στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Ηλίας Κλής, ο Αναπληρωτής Δ/ντής Διεθνών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Μόσχας κ. Π.Σ. Κούπρικωβ, ο Γενικός Δ/ντής της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας κ. Β.Β. Φιόντορωβ και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κα Θεοδώρα Γιαννίτση. Με την ευκαιρία της έκθεσης το Κ.Ε.Π., σε μια προσπάθεια να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές το αρχειακό υλικό και τα σπάνια βιβλία που εκτίθενται στην έκθεση, κυκλοφόρησε κατάλογο, στον οποίο καταγράφονται τα βιβλία και το περιεχόμενό τους.
Στα πλαίσια της έκθεσης, επίσης, εκτίθενται δημιουργίες Ελλήνων και Φιλελλήνων, εμπνευσμένες από την ελληνική θεματική, γλυπτά του Ρώσου γλύπτη κ. Βίκτωρα Ντούντνικ καθώς και δημιουργίες από πορσελάνη του κ. Μπορίς Μπάμπιτς-Μαρινάκη και της κας Μαρίας Πομπεγκάιλο-Καπετανίδη.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του σκηνοθέτη Χριστόφορου Β. Τριανταφίλλωβ «Ναυαρίνο» και ακολούθησε, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ευγενών Ρωσίας, η επιστημονική ημερίδα «Ναυαρίνο: 180 χρόνια από τη Ναυμαχία».
       1. Γκριγκόρι Λ. Αρς, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Ινστιτούτο Σλαυικών Σπουδών Ακαδημίας Επιστημών Ρωσικής Ομοσπονδίας: – «Ρώσοι ναυτικοί στη μάχη του Ναυαρίνου»
      2. Όλγα Β. Σοκολόβσκαγια, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Ινστιτούτο Σλαυικών Σπουδών Ακαδημίας Επιστημών Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Η συμμετοχή των Ρώσων ναυτικών στην πρώτη διεθνή ειρηνευτική επιχείρησης στην Κρήτη τον 1897»
    3. Πάνος Στάμου, Γενικός Γραμματέας Κέντρου ΕλληνοΡωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ): – «Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Συνεισφορά Ρωσικού Στόλου και Ίδρυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού»
     4. Αλεξάντρ Π. Ναχίμωβ, πρόεδρος ναυτικού τομέα Ένωσης Ευγενών Ρωσίας: – «Η τύχη των Ρώσων ναυτικών που συμμετείχαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου»
      5. Σεργκέι Α. Σαπόζνικωβ, επικεφαλής Παραρτήματος Μόσχας Ένωσης Ευγενών Ρωσίας: – «Ο Στέφανος Μαυρομιχάλης και οι απόγονοί του στην υπηρεσία της Ρωσίας»
     6. Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού: – «Η ναυμαχία του Ναυαρίνου μέσα από τη ματιά ενός συμμετέχοντος σε αυτή»

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 30.10.2007.

Επισυνάπτονται στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα Ηλίας Κλής και ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Δημήτριος Γιαλαμάς